“ŞEHRİMİZİ İNSAN MERKEZLİ OLARAK İNŞA EDECEĞİZ”

Saadet Partisi Afyonkarahisar Belediye Başkan Adayı Beytullah Karataş proje lansmanı öncesinde kentsel dönüşüm ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Afyonkarahisar’da özellikle bazı bölgelerinde çarpık şehirleşme ve rant sorununa dikkat çeken Karataş, ‘’Geçimini zar zor sağlamaya çalışan insanlarımız barınma ve ulaşım sorunları karşısında çaresiz kalmakta. Yüksek kiralar, toplu ulaşım ve trafik sorunları vatandaşımızı adeta canından bezdiriyor’’ dedi.

RANT ODAKLI DEĞİL, İNSAN ODAKLI ÇÖZÜMLER ÜRETECEĞİZ

Karataş konuşmasına şöyle devam etti:

Şehrimizde maddi ve manevi kalkınma dengeli ve planlı bir şekilde yürütülecek, Afyonkarahisar’ın tamamı yaşanılır hale getirilecektir. Yatay, dengeli, ölçülü, insani şehir inşa edilecek, ucuz ve kaliteli konut projeleri ile vatandaşlarımızın barınma sorununa rant odaklı değil, insan odaklı ve ihtiyaca göre çözümler üretileceğiz. Tarihi canlandırma bahanesi ile milletimizin tarihi ve kültürel mirasının rant unsuru olarak görülmesi tarihe, ecdada ve şehre yönelik saygısızlık ve nezaketsizliktir. Unutulmamalıdır! Gelecek nesiller önceki kuşakların tercihleriyle şekillenen şehirlerde doğarlar. Şehrimizin inşası ve dönüşümünde şu temel politikalar dikkate alınacak ve uygulanacaktır.

KENTSEL DÖNÜŞÜMDE HALKIN YAŞAM KALİTESİNİN ARTIRILMASI HEDEF ALINACAK

-Afyonkarahisar’da kültürel kimliğimize, ahlaki ve manevi değerlerimize uygun inşa edilmesi sağlanacak.

-Şehrin imar ve deprem planları hemen yapılacaktır.

-Koruyucu ve kalkınma odaklı sosyal politikalar planlanacak, geliştirilecek ve uygulanacaktır.

-Şehrimizin doğal ve tarihi dokusu bozulmayacaktır.

-Tek merkezli ve çarpık yapılaşmaya izin verilmeyecektir.

-Özellikle kent merkezinden başlamak üzere kentsel dönüşümler amacına yönelik yapılacak, binasal ve rantsal dönüşüm esas alınmayacaktır.

-Medeniyet değerlerimize ve kültürel kimliğimize uygun şehir inşa edecek, bununla beraber mimarlar ve şehir planlamacıları da yetiştirileceğiz.

-Kentsel dönüşümde amaç rant olmayacak, o bölgede yaşayanların yaşam kalitesinin artırılması olacaktır.

-“Riskli alan” kavramı, adalet ve hakkaniyet ölçülerine göre yeniden tanımlanacaktır.

VATANDAŞ, YÖNETİM, STK VE MESLEK ODALARI SÜRECE DAHİL OLACAK

Riskli alanlarda yaşayan vatandaşlarımız ile birlikte, mahalli yönetim, STK’lar ve meslek odalarını sürece dahil edeceğiz. Şehrimizin geleceği medeniyetin geleceği olarak ele alınmak suretiyle mahalle kültürü, komşuluk ve insani ilişkiler, geleneksel mimari kültürümüz korunacak ve geliştirilecek, şehrin imarında ve dönüşümünde kültürel farklılıklar göz önünde tutularak, insani, evrensel ve İslami hassasiyetler gözetilecektir.

Ahlaki ve manevi boyut açısından da şehrimizin, arsanın ve toprağın bir rant olarak değil; Allah’ın bize bahşettiği bir kıymet olarak takdir edilmesi hedeflenecektir. Rantın önüne geçmek için kentsel dönüşüm alanlarında ve diğer alanlarda fiyat denetim mekanizmasını geliştireceğiz. Hemşehrilerimizin beton kulelerin arasına sıkıştırıldığı, komşuluk ilişkilerini yitirdiği, sosyal gelişimlerini sekteye uğratarak birbirinden uzaklaştığı dikey betonlaşma hastalığına izin vermeyeceğiz. Bununla birlikte optimum yükseklikte yatay şehirleşmeyi yaygınlaştıracak iyileştirme projeleri de uygulanacaktır.