Ortaya konulan bu programın işleye bilmesi için öncelikle tüm okullarımızda öğrencilerin

                                    ORTAOKUL TÜRKÇE PROGRAMINA ELEŞTİREL BAKIŞ

            Ortaya konulan bu programın işleye bilmesi için öncelikle tüm okullarımızda öğrencilerin hizmetine sunulacak ne kütüphane ne de dijital ortamın bulunmadığını belirterek başlamak istiyorum. Sayın bakan Tekin Bey herhalde ben değiştirdim gerisin öğretmenler tamamlasın mı anlayışında bilemiyorum. Bildiğimiz sınıfları kalabalık, öğretmen çeşitliğinin( kadrolu-sözleşmeli- Ücretli) çok olduğu bir zamanda değişiyor. Gelelim programa:

            Programın temel aracı olan dili en yetkin biçimde kullanabilmelerini, Türkçe’nin zenginliklerine vâkıf olmalarını, dil aracılığıyla Türk kültürünü ve değerlerini en doğru biçimde kazanmalarını sağlamaktır. Türkçenin anlam derinliğine ve zenginliğine hâkim oldukça öğrencilerin iletişim kurduğu bireyleri, yazarları, şairleri daha iyi anlayacağı; ana dilini kullanarak estetik değer de taşıyan yazılı ve sözlü üretimler yapacağı, bu yolla da kendi kültürel kimliğini sağlıklı temeller üzerine inşa edeceği muhakkaktır.( güzel bir giriş)

            Bilgi ve beceriler içerik çerçevesiyle yeni anlamlı bütünler oluştururken programlar arası bileşenler (sosyal-duygusal öğrenme becerileri, okuryazarlık becerileri, eğilimler ve değerler) öğrenmenin anlamlı bir parçası hâline getirilmelidir. Sosyal-duygusal öğrenme becerilerinin, eğilimlerin, okuryazarlık becerilerinin ve değerlerin notla değerlendirilmesi gerekmemekle birlikte gelişimi değerlendirmek amacıyla performans görevleri gibi ölçme araçlarında ve dereceli puanlama anahtarlarında dikkate alınan ölçütler arasında bu program bileşenlerine de yer verilmelidir.

            Programda geleneksel dil bilgisi öğretimi anlayışından uzaklaşıldığını kavramsal düzeyde gösterebilmek için “dil bilgisi” yerine “dil yapıları” ifadesi kullanılmıştır.( bu kelime oyunu ile ne kazanılmak isteniyor acaba)

         Dil yapıları ve söz varlığına, metin ve öğrenme çıktıları gözetilerek eğitim araç ve gereçlerinde yer verilir. ( tüm okullarda yeteri kadar çıktı alacak imkân var mı?)

            Dil yapılarının ve söz varlığının işlenişi; öğretmenin konuyu tahtaya yazdığı, öğrencilerin de defterine aktardığı, edilgen ve ezbere dayalı bir süreç olmamalıdır. Bu nedenle programda dil yapıları ile ilgili ayrı bir öğrenme çıktısına yer verilmeyerek öğretim aşamasında dil yapılarının bir “amaç” olarak görülmesinin önüne geçilmiştir. Öğrencilerin dil yapılarını bir “araç” olarak kullanıp okuduklarını ve dinlediklerini daha iyi anlayabilmeleri, daha nitelikli sözlü ve yazılı üretimler yapmaları hedeflenmiştir. Böylece hem eklerin hem de söz varlığının işlevlerine odaklanılarak ezberin önüne geçilmesi amaçlanmıştır. Bu sebeple dil yapıları ölçme ve değerlendirme süreçlerine dâhil edilmeyecektir.( Öğrenme yollarından biri de yazarak öğrenme olduğunu tüm eğitimciler söyler. Atalarımız ne demiş söz uçar yazı baki kalır. Öğrenci not almazsa neyi nasıl tekrar edecek. Kalabalık sınıfta öğretmene her öğrenci soru sorarsa dersler nasıl yapılacak)

             Ortaokul Türkçe Dersi Öğretim Programı’nda öğrencinin dinleme/izleme, okuma ve yazma sürecinde uygun strateji ve yöntemleri bağımsız olarak seçip uygulayabilecek seviyeye ulaşması hedeflenir. Bu doğrultuda ihtiyaç duyulan strateji ve yöntemlerde öğretim Kademeli Sorumluluk Devri Modeli esas alınarak yapılır. Kademeli Sorumluluk Devri Modeli ihtiyaç duyulması hâlinde beceri eğitiminde de kullanılabilir.( Hangi kademeden bakıyorsunuz belirtilmemiş, dmek ki tüm iş öğretmene kalmış)

             KSDM (Kademeli Sorumluluk Devri Modeli) öğrenci ile öğretmeni “usta çırak ilişkisi” içinde düşünen bir öğretim modelidir. Model kapsamında öğretmen öncelikle stratejiyi/yöntemi tanıtır ve stratejinin/yöntemin kullanımını model olarak gösterir. Daha sonra öğrencilere bunları uygulamak için fırsatlar sunarak kendi gözetiminde onlara ustalık kazandırır. Bu kapsamda yapacağı çalışmaları önce büyük sonra küçük grupla tekrar eder. Son aşamada öğrenciler bu stratejiyi/yöntemi bağımsız olarak kullanır. Usta çırak ilişkisi öneriliyor. Sanayiyi gezenler bilir ustalar yanına bir ya da iki çırak alırlar siz bir öğretmene 40 çıkarak verirseniz bu iş nasıl olacak)

            Öğretmenin aynı anda sınıftaki bütün öğrencileri izlemesi ve desteklemesi mümkün olmayacağından 4-6 öğrenciden oluşan gruplar oluşturup her bir grubun çalışmasını ayrı ayrı izlemeli, öğretmen bir grupla ilgilenirken diğer gruplar kendi çalışmalarıyla meşgul olmalıdır. Grupları öğretmen nasıl denetleyip hâkim olacak)

            Atölye etkinlikleri, okulun imkânları ve ürünün özellikleri göz önünde bulundurularak sınıfta, okul dışı öğrenme ortamlarında veya sanal ortamda gerçekleştirilebilir.( her okulda sanal ortam olmayacağına göre öğrenciyi dışardaki sanal ortama mı bırakacaksınız.)

ATATÜRK'Ü TANIMAK   5.sınıf  

• Atatürk'ün bireysel ve toplumsal yönleri.( Asker Kişiliği- devlet adamlığı- İnsanlara bakış açısı gibi ayrıntı yok. Öğretmen ne yönünü işlerse????)

• Millî Mücadele, Cumhuriyet, İstiklâl Marşı.(Sadece kavram verilmiş, neler anlatılmalı yok.) Diğer milli ve dini günler yok sayılmış)

BAĞIMSIZLIK YOLU  6. sınıf

• Atatürk, Millî Mücadele, fedakârlık, kahramanlık, gazilik, şehitlik.

• Millî egemenlik, millî kimlik, Cumhuriyet, İstiklâl Marşı.( 5.sınıfta nasıl yapılmışsa 6.sınıfta da kavramlar var gerisi öğretmene kalmış)

BİR HİLAL UĞRUNA 7.sınıf

• Atatürk, Millî Mücadele, millî egemenlik, İstiklâl Marşı.

• Çanakkale, gazilik, şehitlik, kahramanlık.( 5-6. Sınıfta olduğu gibi kavram var gerisi öğretmen)

 VATAN SEVGİSİ 8.sınıf

• Atatürk, İstiklâl Marşı, millî irade, millî kimlik, vatanseverlik, gazilik, şehitlik, ülke varlıklarına sahip çıkma.

• Sarıkamış Harekâtı, Kut’ül Amare, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî Birlik Günü.( ülkemizin milli günleri bu kadar mı? Kurtuluş Savaşı- 30 Ağustos- İllerin düşmandan kurtuluşları yine öğretmene bırakılmış.)

          Zenginleştirme  “Dîvânu Lugâti't-Türk, Dede Korkut, Mesnevi, Kutadgu Bilig” gibi eserlerimizde yer alan “insan ilişkilerindeki nezaket sözleri” üzerine bir araştırma yapılması ve ulaşılan bilgilerin dijital araçlar yardımıyla içerik hâline getirilip sınıfta ya da uygun dijital ortamlarda sunulması istenir. ( Bazı ilçe ve köy okullarında dijital ortam var mı demeden edemiyoruz.)

          Türkiye Türkçesinde yer alan “nezaket içerikli kalıp sözler” üzerine bir araştırma yapılması ve ulaşılan bilgilerin dijital araçlar yardımıyla içerik hâline getirilip sınıfta ya da uygun dijital ortamlarda sunulması istenir. Film, kısa film ya da animasyonlarda yer alan iletişim sorunlarına ilişkin örneklerin tespit Dinleme/izleme, okuma metni ya da tema içerisinde yer alan “hat”, ”ebru”, ”minyatür” vb. kavramlar görsel, işitsel araçların sunumu ve şematik düzenleyicilerin kullanımı ile somutlaştırılır.(yukarıda belirtiğimiz gibi yoklar var ama biz yaptık oldu. Ya da tabir yerinde mi bilmem göç yolda düzülür mantığı işlemiş.)

     Bulunulan yerde -varsa- geleneksel sanatlara yönelik atölyelerin, müzelerin (etnografya)

 Müzelerde yararlanma ( her ilde var mı bilmiyorum.)

Disiplinler arası ilişkiler

T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük, Görsel Sanatlar, Müzik 8. Sınıf dinde vatan sevgisi yok mu?

    Atatürk, millî irade, millî kimlik, Sarıkamış Harekâtı, Kut’ül Amare, vatanseverlik, 15 Temmuz Demokrasi ve Millî İrade içerikli metinler aracılığıyla öğrencilerin kendi duygusal

derinliklerini anlayabilmelerine, cesaretli ve kararlı olmalarına, millî kimliği tanımalarına

yönelik etkinliklere yer verilir (Cumhuriyet Bayramı, 30 ağustos ve Kurtuluş Savaşı ve Şehirlerin düşman işgalinden kurtuluşu niye yok.)

     Türk hikâye geleneği ve destanlar yok. 5. Sınıf kitabı 1 ve 2. Kitap olarak basılmış. Hazırlayanlar Türkiye gerçeğinden bence bir haber. Pandemi döneminde EBA programına öğrenciler yer yer erişememişlerdi. Şimdi de 1 ve 2 kitapta şiir ve görseller için kare kodu okutun tamamını görün yazılı 10 dan fazla telefona ya da tablete müracaat edilecek. Bu aletler her öğrencide yok olursa nasıl olacak bu bir ikincisi telefon bağımlısı yapmayalım derken telefon bağımlısı yapacağız ve okulda idareciler bu telefon işi ile nasıl baş edecekler. Kitap on sayfa daha kalın olsa da şiir ve görseller basılsa olmaz mıydı?

             5.sınıf öğrencisine kitapta zor mu gelir söz sanatlarını bulunuz ve noktalama işaretlerini, isim ve isim çeşitlerini bulup cümlelere yazınız deniyor. Acaba bu metinlerin üzerine çocukların anlayacağı dilden birer tarif koymak zor mu acaba?   

      İşlev temelli dil yapıları ve söz varlığı ( denilerek sanki bir yenilik sunuluyor. Dilimizdeki isim, sıfat, zarf, edat bağlaç ve ek-kökler, Fiiller, yapım ve çekim ekleri dense sanki kıyamet kopacak)  

        Görüldüğü üzere yapılan değişiklikler kagıt üzerinde güzel uygulamada neler olacağını ve kitaplar gelince görülecektir.

                                                           Saygılarımla        İbrahim Ayan

 EGÖRÜ

G    *6GG HİKÂYE GELENEĞİ VE DESTANLARIG

TÜRK HİKÂYE GELENEĞİ VE DESTANLARI