İRAP TOPLANTISI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
81 İlimizde 2021 yılında yürürlüğe giren İl Afet Risk Azaltma Planlarının (İRAP) uygulama sürecinde, bu planlarda yer alan eylemlerin ilerleme durumlarını gözden geçirmek, iyi uygulamaları, karşılaşılan sorunları değerlendirmek ve afet risklerini azaltmaya bakış açımızı ortaya koymak amacıyla “13 Ekim Uluslararası Afet Risklerinin Azaltılması Günü” vesilesi ile İçişleri Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet AKTAŞ’ın başkanlığında, AFAD Başkanı Vali Sayın Okay MEMİŞ’in de katılımı ile çevrimiçi bir Video Konferans Toplantısı gerçekleştirilmiştir.
Toplantının Saat 13.30 -14,00 saatleri arasında gerçekleştirilen çevrimiçi bölümünde,
İçişleri Bakan Yardımcısı Sayın Mehmet AKTAŞ ve AFAD Başkanı Vali Sayın Okay MEMİŞ İllerimizden video konferansı izleyen İl Valilerimiz ve İRAP İzleme ve Değerlendirme Komisyonu üyelerine hitaben ; Afet Risk Azaltma çalışmalarının afet yönetimindeki rolüne, Türkiye Afet Risk Azaltma Planı ve İl Risk Azaltma Planlarında yer alan eylemlerin ilerleme düzeylerine ve bu ilerlemelerin Afetlere Dirençli Kentler yaratma çalışmalarına sağladığı katkılar konusuna vurgu yapılarak, İl Afet Risklerini Azaltma Planlarındaki eylemlerin gerçekleştirilmesi için tüm kurumlarımız ve belediyelerimizin üzerin düşen sorumluluğu yerine getirmesini istemişlerdir.
Çevrimiçi bağlantının bitimini müteakiben, İl AFAD Müdürlüğümüz tarafından İlimizin Risk Azaltma Planı ve planda yer alan eylemlerin ilerleme düzeyleri hakkında bilgiler sunulmuş ve eylemlerin uygulanmasında karşılaşılan sorunlar ve öneriler ele alınmıştır.
İRAP Planı; Afetlerin olası etkilerini dikkate alarak, şehirlerimizi afetlere karşı daha dirençli hale getirebilmek için gerekli çalışmaları tanımlayan sürdürülebilir bir plandır. Bu plan herhangi bir kurum ve kuruluşun değil tüm ilin sahiplenmesi gereken bir plandır.
İlimizin Planında;
1 amaç, 17 hedef, 287 eylem yer almaktadır. Bu eylemler 17 kurumumuz, il ve ilçe belediyelerimiz tarafından yerine getirilmektedir.
Bugün itibariyle bu eylemlerden 65’i tamamlanmıştır. Diğer eylemler devam etmektedir. Mevcut eylemlerin ilerleme düzeyi % 42’dir. Bu ilerleme düzeyi Türkiye ortalamasının üstündedir. Bu durum İlimiz açısından olumlu bir durumdur.
Afetlere dirençli bir Afyonkarahisar için İRAP Planı kapsamında yürütülmekte olan eylemler çok önemlidir ve afetler öncesinde yapılan her bir birimlik yatırım afetler sonrasında meydana gelecek en az yedi birimlik zararın önüne geçecektir. Daha da önemlisi yaşanacak can kayıplarını önleyecektir. Bu nedenle, afetlere dirençli bir toplum haline gelebilmemiz için kurumlarımız üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmeye devam edeceklerdir. Ancak, bu çabalar vatandaşlarımız, özel sektör kuruluşlarımız ve STK’lerimiz tarafından da desteklenmeli, fert, aile ve toplum olarak bu konularda üzerimize düşen sorumlulukların farkında olmalı ve bunları yerine getirmeliyiz. Afet bilinci eğitimlerine katılarak bu konularda bilinçlenip, bunları bugünden hayata geçirmeliyiz.