‘HER ON YETİŞKİNDEN BİRİ KOAH HASTASI’

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Uzman Dr. Serhat Korkmaz, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Dr. Korkmaz, KOAH’ın nefes darlığı, öksürük ve balgam gibi kalıcı solunumsal şikayetlerle ortaya çıkan, önlenebilir ve tedavi edilebilir bir kronik akciğer hastalığı olduğunu ifade etti.

Dr. Korkmaz, yapılan araştırmalara göre dünyada her on yetişkinden birinin KOAH hastası olduğunu belirtti. Türkiye’de ise 2023 yılı verilerine göre, 45 yaş üstü bireylerde doktor tanılı KOAH oranının yüzde 8.8 olduğunu ifade eden Korkmaz, “Hastalığın yetersiz tanısı ciddi bir sorun oluşturuyor. KOAH hastalarının %60-85’i halen tanı almamış durumda.” dedi.

‘TÜTÜN ÜRÜNLERİ KOAH’IN EN YAYGIN NEDENİ’

KOAH’ın en önemli nedenleri arasında tütün ve tütün ürünlerinin yer aldığını ifade eden Dr. Korkmaz, sigara içenlerin yüzde 80’inde KOAH görüldüğünü söyledi. Kokmaz, tütün ürünlerinin yanı sıra hava kirliliği, fosil yakıtların dumanına maruz kalma, yetersiz beslenme ve çocuklukta geçirilen akciğer enfeksiyonlarının da hastalık riskini artırdığına dikkat çekti.

‘İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KOAH’I TETKİKLİYOR’

AKİT GAZETESİ FARUK DUHA ERHAN’IN KESTİĞİ FATURALARI YAYINLADI AKİT GAZETESİ FARUK DUHA ERHAN’IN KESTİĞİ FATURALARI YAYINLADI

Dr. Korkmaz, küresel iklim değişikliğinin KOAH görülme sıklığını artırdığına ve hastalığın seyrini olumsuz etkilediğine dikkat çekerek, “Anormal hava olayları, aşırı sıcak ya da soğuklar ve orman yangınları gibi etkiler KOAH nedeniyle erken ölümleri artırabilir.” şeklinde konuştu.

‘EN SIK BELİRTİLER ÖKSÜRÜK, BALGAM, NEFES DARLIĞI’

Hastalığın en sık görülen belirtilerinin öksürük, balgam, nefes darlığı ve yorgunluk olduğunu belirten Müdür Korkmaz, bu şikayetlerin ilerleyerek yaşam kalitesini olumsuz etkilediğini kaydetti. Korkmaz, KOAH tanısının ise “nefes ölçüm testi” adı verilen solunum fonksiyon testiyle kolayca konulabileceğini ifade etti.

‘RİSK FAKTÖRLERİNDEN UZAK DURULMALI’

Dr. Korkmaz, KOAH’ın önlenmesinde en önemli adımın risk faktörlerinden uzak durmak olduğunu belirtti. Sağlıklı beslenme, düzenli egzersiz ve hava kalitesinin takip edilmesinin hastalık yükünü azaltmada önemli rol oynadığını söyleyen Korkmaz, hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgelerde maske kullanımını önerdi.

‘TEDAVİDE NEFES AÇICI İLAÇLAR ve AŞILAR ÖNEMLİ’

KOAH tedavisinde kullanılan “inhaler” nefes açıcı ilaçların düzenli ve doğru kullanılmasının önemine dikkat çeken Dr. Korkmaz, grip ve zatürre aşılarının da hastalığın seyrini kötüleştiren komplikasyonlardan korunmada etkili olduğunu kaydetti.

TÜRKİYE’DE GARD PROGRAMI UYGULANIYOR

Sağlık Bakanlığı’nın, KOAH’ın önlenmesi ve tedavisinde etkin çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Dr. Korkmaz, Türkiye Kronik Hava Yolu Hastalıkları Önleme ve Kontrol Programı (GARD) ile birinci basamak hekimlerine yönelik rehberler hazırlandığını belirtti.

DÜNYA KOAH GÜNÜ TEMASI: HAVAMIZI KORUYALIM KOAH’SIZ YAŞAYALIM

Bu yılki Dünya KOAH Günü temasının “Havamızı koruyalım KOAH’sız yaşayalım” olduğunu söyleyen Dr. Korkmaz, temiz havanın ve akciğer sağlığının önemine dikkat çekti. 
Dr. Korkmaz, açıklamasının devamında şunları söyledi:
“Akciğerlerinizi sağlıklı tutmak için tütün ürünlerinden uzak durun, soluduğunuz havayı temiz tutun, düzenli egzersiz yapın ve yaş grubunuza uygun aşıları olun. İklim değişimine duyarsız kalmayın. Havamızı koruyalım, KOAH’sız yaşayalım.”