DİSLEKSİ İLE YAŞAM

Rengarenk bir Serüvendir! Projesi Daha Kapsayıcı Bir toplum için Atılmış Bir Adımdır!

Afyonkarahisar Disleksi Derneği- ADDER koordinatörlüğü ve Afyonkarahisar İl Milli Eğitim Müdürlüğü ortaklığı ile yürütülen, T.C. İçişleri Bakanlığı Sivil Toplumla İlişkiler Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Disleksi ile Yaşam projesinin ana faaliyetleri yeni yıl itibariyle başlıyor.

12 ay sürecek projenin protokolü, geçtiğimiz aylarda Afyonkarahisar Vali Yardımcımız Sayın Betül Büyükkılıç, İl Sivil Toplumla İlişkiler Müdürümüz Sayın Abdurrahman Özdilekler ve dernek başkanı Sayın Fatma Şensoy tarafından imzalanmıştı. ADDER Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Şensoy projenin, disleksi hakkında toplumda farkındalık oluşturmak için büyük bir fırsat olduğunu belirterek proje hakkında şunları söyledi: “Özel öğrenme farklılıklarının en yaygın görülen türü olan disleksinin, toplumun tüm kesimleri tarafından yeteri kadar bilinmemesi öğretmenler, aileler ve özellikle de disleksisi olan çocuklar için birçok yeni sorun ortaya çıkmasına sebep oluyor. Sayın Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’nın destekleri ile yürütmeye hak kazandığımız projemiz, disleksik çocukların çocuk-aile-toplum üçgeninde, akademik ve psikolojik olarak desteklenerek özgüvenlerinin ve toplumsal katılımlarının arttırılmasını ve disleksi hakkında toplumda farkındalık geliştirilmesini amaçlamaktadır. Dolayısıyla, Afyonkarahisar merkez ilçemizde yer alan 82 ilkokulun yöneticilerinin, psikolojik danışman ve rehber öğretmenlerinin ve sınıf öğretmenlerinin proje faaliyetlerimize destek vermesi ve katılımı, proje amacımıza ve hedeflerimize ulaşmak için çok büyük önem taşıyor. Ayrıca, ebeveynlerin gönüllü ve istikrarlı katılımı da başarımız için olmazsa olmazlardan biri.  Çünkü üç sac ayağından biri eksik olduğu zaman gelişmeden bahsetmemiz maalesef mümkün değil.” ADDER üyesi ve disleksisi olan bir çocuk annesi olan Zeliha Sezer de projede yer alan faaliyetler hakkında bilgi verdi: “Disleksi ile yaşam projemizde, disleksi tanısı bulunan ilköğretim düzeyindeki çocuklara akademik ve sosyal beceri geliştirme eğitimleri ile psikolojik destek eğitimleri verilecek, aile farkındalık seminerleri düzenlenecek ve sınıf öğretmenleri için bilgilendirme toplantıları organize edilecektir. Projemizin bu üç ana faaliyeti dışında, faaliyetlerimizin etkisini ölçmek için anketler uygulanacak, daha büyük bir kitleye ulaşmak için disleksi hakkında hazırlanan broşürler dağıtılacak ve toplumda farkındalık oluşturmak adına sosyal medya aracılığıyla faaliyetlerimiz yaygınlaştırılacaktır.”

Projenin sloganı olan disleksi ile yaşam rengarenk bir serüvendir ise her bireyin farklı öğrenme süreci olabileceğini ve hiçbir çocuğun ötekileştirilmeden toplumda yerini bulması gerekliğini vurguluyor.