BELEDİYEDE BÖCEK İDDİASI ASILSIZ ÇIKTI

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın geçen Nisan ayının ortasından itibaren gündemi meşgul eden “Belediye’de böcek (gizli dinleme ve görüntüleme cihazları) var” iddiası hakkında Cumhuriyet Başsavcılığı kararını verdi. Köksal’ın gazeteler, internet siteleri ve bazı sosyal medya hesaplarında yer alan ifadeleri üzerine harekete geçen Cumhuriyet Başsavcılığı, iddialar hakkında soruşturma başlattı.

ARAMADA HİÇBİR DELİL BULUNMADI

19 Nisan 2024 tarihinde başlatılan inceleme doğrultusunda Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü görevlileri tarafından Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı makam katında araştırma yapıldı. Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yıldız tarafından karşılanan Emniyet görevlileri, Başkanlık makamının tadilat hâlinde bulunduğunu gördü. TEM ekibi makam masasının karşısındaki kartonpiyer duvarda elektrik prizi anahtar yuvası şeklinde bir kısım olduğunu, aynı tavanda da sarkar vaziyette kısmen yerde olduğu tespit edilen 3 adet yeşil renkli görünüm itibariyle tv-uydu kablosu, 2 adet hdm kablosu ile bir adet 4’lü prizi gördüler. TEM ekibi bunun üzerine Belediye Başkan Yardımcısı Ömer Yıldız’a, Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın iddia ettiği gizli ses kayıt ve görüntüleme cihazlarının nerede olduğunu sordu. Yıldız, konuyla ilgili materyallerin Belediye Başkanı Köksal’da olduğunu, konuyu kendisinin bizzat araştırmak istediğini söylediğini ve gizli kamera ile böceği vermek istemediğini belirtti.

AÇIKLAMADAN ÖNCE TADİLAT

TEM Ekibi, incelemeden bir gün önce (18 Nisan 2024 tarihinde) makam odasının tadilata başladığını öğrendi. 18 Nisan’da makamda böcek araması yapıldığı, aramanın eski bir askeri personel nezaretinde yapıldığına ilişkin beyan edildiğini tespit eden TEM Ekibi, Belediye Başkan Yardımcıları Erkan Uysal ile Ömer Yıldız’a konuyu sordu. TEM ekipleri, mesai saatleri içinde makam katına herkesin gidip gelebileceği cevabını aldı.

İNCELEME SORUŞTURMAYA DÖNÜŞTÜ

Burada yapılan inceleme sonunda herhangi bir delile ulaşılmaması dolayısıyla Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı, 22 Nisan 2024 tarihinde Sulh Ceza Hakimliği’nden talepte bulundu ve inceleme fiili soruşturmaya hâlini aldı. Soruşturma kapsamında açık kaynak araştırması, görüntü incelemesi, tanık araştırması, tanık beyanı, Belediye’den ve Belediye Başkanı Burcu Köksal’dan bilgi talebinde bulunulması yöntemiyle sürdürüldü. TEM ekipleri, 16 Nisan 2024’teki ilk beyandan itibaren gazeteler, internet siteleri ve sosyal medyada yer alan tüm iddiaları rapor hâline getirdi.

SORULARA İLGİNÇ CEVAPLAR

Cumhuriyet Başsavcılığı, Afyonkarahisar Belediyesi Yazı İşleri Müdürlüğü’ne de konu hakkında resmi yazı göndererek “böcek” iddialarını sordu. Belediye’nin 29 Nisan 2024 tarihli cevabında dikkat çeken unsurlar yer aldı. Cumhuriyet Başsavcılığının “Gizli dinleme ve izleme cihazlarının bulunmasına yönelik tarama işleminin hangi tarih ve saat aralığında, hangi belediye hizmet birimi/belediye şirketi tarafından yapıldığı hususunda bilgi verilmesi, tarama işleminin dışarıdan hizmet alımı yoluyla yapılmış olması halinde hizmet veren kurum/kuruluşa ve şahıslara ilişkin bilgi verilmesi, tarama işlemini yapan ve tarama faaliyetlerine katılan personel ve diğer tüm şahısların açık kimlik ve adres bilgilerinin bildirilmesi” sorusuna Belediye tarafından “Özel şirkete ya da belediye şirketine yaptırılmamıştır. Hazırda bulunan kişilerce işlem yapılmıştır” cevabı verildi.

“OLAYLA İLGİLİ KİMSEDEN ŞİKAYETÇİ DEĞİLİZ”

Diğer soru ve cevaplar şöyle:

Soru: Yapılan tarama işlemi sırasında veya sonrasında iddia konusu olaya ilişkin rapor veya tutanak tanzim edilip edilmediği, görüntü kaydı alınıp alınmadığı hususunda bilgi verilmesi, mevcut ise, incelemeye esas olmak üzere düzenlenen rapor ve tutanaklar ile görüntü kayıtlarının birer nüshasının gönderilmesi Cevap: “Herhangi bir rapor tutanak yoktur.”

Soru: Afyonkarahisar Belediye binasında bulunduğu iddia edilen gizli dinleme ve izleme cihazlarının, cihaza ait materyallerin nerede/kimde olduğuna ilişkin bilgi verilmesi, gizli dinleme ve izleme cihazları ile materyallerin yapılan incelemeye esas olmak üzere Cumhuriyet Başsavcılığımıza gönderilmesi

Cevap: “Cihazlar görülür görülmez anında imha edilip atılmıştır.”

Soru: Olay nedeniyle 5271 sayılı CMK’nın 158 ve 5237 sayılı TCK’nın 73 maddeleri uyarınca şikayet hakkının kullanılıp kullanılmayacağının bildirilmesi.

MİLLİ EĞİTİM HİZMET BİNASI KALİTE BELGESİ ALDI MİLLİ EĞİTİM HİZMET BİNASI KALİTE BELGESİ ALDI

Cevap: “Olayla ilgili kimseden şikayetçi değiliz.”

Afyonkarahisar Belediyesi’nden gelen cevabın devamında ise “Devletin bekasını, bölünmez bütünlüğünü ilgilendiren konular ya da herhangi bir tehlike arz edecek suç unsuru olmadığından, Başkanlığımız kısır siyasi tartışmalarla vaktini boşa harcamamak Afyonkarahisar’a hizmet edebilmek adına konunun gündemde kalmasının yararlı olmayacağı kanaatindedir. Şahsıma ve Makamımıza yönelik bir tertip olduğu da düşünülmemektedir” denildi.

“BÖCEK” İNŞAAT ARTIKLARIYLA ATILMIŞ

Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı’nın gönderdiği yazıya Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burcu Köksal’ın avukatı Av.Büşra Boyacı Minver’den de şu dilekçe geldi:

“… Müvekkil Afyonkarahisar Belediye Başkan Burcu Köksal, 17.04.2024 tarihinde, İzmir Uluslararası Doğaltaş ve Teknolojileri Fuar’ına katıldığı sırada odasında tadilat yapılırken ses ve görüntü cihazının bulunduğu bilgisini almıştır. Müvekkil bu bilgiyi yardımcısı Ömer Yıldız’dan almıştır. Müvekkilin sonradan edindiği bilgiye göre, is bu cihaz yerinden sökülürken kırıldığı ve kullanılamaz duruma geldiği için oda içerisindeki inşaat artıklarıyla birlikte atılmıştır. Arama sırasında Ömer Yıldız’ın belediyede olduğu bilgisi müvekkilime verilmiştir. Yapılan aramaya ilişkin herhangi bir tutanak ve rapor tutulmamıştır.

Daha sonra müvekkilime verilen bilgiye göre Zeren Güvenlik ve Danışmanlık Şirketi (Armağan Zeren) aracılığıyla gerekli aramalar yapılmış, arama ırasında bulunan bir adet şüpheli Mouse şirkete teslim edilmiştir. Şirketçe henüz tarafımıza sunulmuş bir rapor mevcut değildir. Devletin bekasını, bölünmez bütünlüğünü ilgilendiren konular ya da herhangi bir tehlike arz edecek suç unsuru olmadığından, müvekkilim is bu olaydan dolayı şikâyetçi değildir. Kaldı ki müvekkilin sahsına yönelen bir suç oluşmadan durum fark edilmiştir.

Müvekkilin belediyeyi devralmasından sonraki günlere denk gelen bayram tatili nedeniyle müvekkil aktif bir şekilde makam odasında çalışmaya başlayamadan, tadilat sırasında söz konusu olaylar yaşandığından müvekkilin bir zararı yoktur. Müvekkil şikâyetçi değildir.

Müvekkil kısır siyasi tartışmalarla vaktini boşa harcamamak, Afyonkarahisar’a hizmet edebilmek adına konunun gündemde kalmasının yararlı olmayacağı kanaatindedir.

Müvekkilin sahsına ve makamına yönelik bir fil olmadığı düşüncesindeyiz …”

O GÖRÜNTÜLERİ KİM ÇEKTİ?

Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı tadilat sırasında başkanlık makamına girdiği tespit edilen Saltuk Savaş Dolu ve Armağan Zeren’in de ifadelerine başvurdu.

Saltuk Savaş Dolu’nu ifadesi şöyle:

” Macro3 Elektronik Güvenlik isimli şirketin sahibiyim. … 15/04/2024 tarihinde kendisini Aykut olarak tanıtan şahıs beni aradı. Seni Yüntaş şirketinin Genel Müdürü Kemal Beyle tanıştıracağım, dedi.

Daha sonra kendisini Kemal olarak tanıtan şahıs aradı, üçlü konferans görüşmesi yaptık. Belediye binasında güvenlik araması yapmak istediklerini söylediler. 17/04/2024 tarihinde Afyonkarahisar belediye binasında güvenlik araması yapmak üzere anlaştık. 16/04/2024 günü Afyonkarahisar’a geldim ve Yüntaş şirketinde Kemal Bey’le buluştuk. 17/04/2024 günü sabah da iş arkadaşım Armağan Zeren Afyonkarahisar’a geldi.

Birlikte Yüntaş’ta buluştuk. Akabinde aynı gün saat 13.20 sıralarında Kemal, Armağan ve ben belediye binasına geçtik. Yanımızda bulunan siyah tekerlekli valiz içerisinde spekturum analizör, termal kamera, sinyal dedektörü, teleskop kamera bulunuyordu.

Yaklaşık 2 saat boyunca belediye başkanının makam odasında ve bir başkan yardımcısının odasında elektronik ve teknik güvenlik kontrolü çalışması yaptık. Arama çalışmamızda başkanın makam odasında ve başkan yardımcısının odasında ortam dinleme ve izleme yapma kabiliyeti olan herhangi bir cihaz ya da materyal bulamadık. Yaklaşık 2 saat boyunca makam odasında arama yaptık, her yeri aradık. Yaklaşık 20 yıldır bu işi yaparım. İçeride herhangi bir böcek ya da casus dinleme cihazı bulunması halinde mutlaka tespitini yapardık. Sadece belediye binası içerisinde bizim de kullanmış olduğumuz asansör içerisinde bir adet kamera olduğunu binadan ayrıldığımız sırada fark ettik. Asansör içerisindeki kamera kayıt cihazına herhangi bir müdahalemiz olmadı. Sadece Kemal beye asansör içerisinde kamera olduğunu ilettik. Arama sırasında herhangi bir cihaz bulamadığımızın bilgisini Kemal Beye verdik. Burcu Köksal ile hiç görüşmedik. Bildiğim kadarıyla asansör herkesin ortak olarak kullandığı asansördü. Makam odasında arama sırasında yanımızda Yüntaş şirketininin müdürü Kemal bey dışında açık kimlik bilgilerini bilmediğim 7-8 kişi vardı. İnternet haber kaynaklarında asansör ve makamdan kamera çıktığına dair haberler içeriklerindeki video görüntülerini izledim. 14 saniyelik video görüntüsünde; böcek olduğu iddia edilen yerde siyah elektrik bantları bulunuyordu. Orada herhangi bir cihaz bulunmadı. Delik siyah elektrik bantlarıyla kapalıydı ancak biz bantları söktük. Hatta 14 saniyelik görüntüde içeride bulunan şahıslar ben, Armağan Bey ve Kemal Bey’dir. Arama yaptığımız esnada görüntüleri kimin çektiğini bilmiyorum. Görüntüler bilgimiz dışında çekildi.

Biz de mağdur olduk. Oda içerisindeki tadilat biz güvenlik araması yaptıktan sonra başlamış.

Arama yaptığımız esnada odada tadilat başlamamıştı.”

“BÖCEK BULUNSA TESPİTİNİ YAPARDIK”

Asker emeklisi Armağan Zeren’in ifadesi ise şöyle:

“Zeren Güvenlik ve Danışmanlık isimli şirketin sahibiyim. Aynı zamanda emekli askerim. Şirketim elektronik güvenlik danışmanlığı alanında hizmet verir. Aykut ve Kemal bey 15/04/2024 tarihinde iş arkadaşım Saltuk Savaş Dolu ile iletişime geçerek Afyonkarahisar Belediye binasında güvenlik araması yapılmasını istemişti. AFBEL isimli otelde Saltuk ile buluştuk. Buradan önce Saltuk ile Yüntaş firmasına gittik. Burada Kemal beyle buluştuk.Oradan da aynı gün hatırlamadığım saatte Saltuk ve Kemal beyle Afyonkarahisar belediye binasına geçtik. Yanımızda bulunan siyah tekerlekli valiz ve el çantamızın içerisinde sinyal tespit cihazı, hat kontrol cihazı, pasif dedektör, aktif dedektör, spekturum analizör, termal kamera, sinyal dedektörü, teleskop kamera bulunuyordu. Yaklaşık 2 saat boyunca belediye başkanının makam odasında, toplantı odasında ve bir başkan yardımcısının odasında elektronik ve teknik güvenlik kontrolü çalışması yaptık. Arama çalışmamızda başkanın makam odasında, toplantı odasında ve başkan yardımcısının odasında ortam dinleme ve izleme yapma kabiliyeti olan herhangi bir cihaz ya da materyal bulamadık. Yaklaşık 24 yıldır bu işi yaparım. İçeride herhangi bir böcek ya da casus dinleme cihazı bulunması halinde mutlaka tespitini yapardık. Sadece belediye binası içerisinde bizim de kullanmış olduğumuz asansör içerisinde bir adet kamera olduğunu binadan ayrıldığımız sırada fark ettik. Asansör içerisindeki kamera kayıt cihazına herhangi bir müdahalemiz olmadı. Sadece Kemal beye asansör içerisinde kamera olduğunu ilettik. Arama sırasında herhangi bir cihaz bulamadığımızın bilgisini Kemal Beye verdik. Burcu Köksal ile hiç görüşmedik. Bildiğim kadarıyla asansör herkesin ortak olarak kullandığı asansördü.

Makam odasında arama sırasında yanımızda özel kalemden sekreter bayan, Yüntaş şirketininin müdürü Kemal bey, tadilat için gelen ekipten 4 kişi bulunuyordu. Toplam 8 kişiydik. Bunların dışında kimse yoktu. Güvenlik araması karşılığında Yüntaş firmasına danışmanlık hizmet bedeli adı altında 66.000 TL bedelli bir fatura kestik. Ödeme bana ait Zeren Güvenlik Danışmanlık Şirketine yapıldı. İnternet haber kaynaklarında asansör ve makamdan kamera çıktığına dair haberler içeriklerindeki video görüntülerini izledim. 14 saniyelik video görüntüsünde; böcek olduğu iddia edilen yerde siyah elektrik bantları bulunuyordu. Orada herhangi bir cihaz bulunmadı. Delik siyah elektrik bantlarıyla kapalıydı ancak biz bantları söktük. Hatta 14 saniyelik görüntüde içeride bulunan şahıslar ben, Saltuk bey ve Kemal beydir. Arama yaptığımız esnada görüntüleri kimin çektiğini bilmiyorum. Görüntüler bilgimiz dışında çekildi. Biz de mağdur olduk. Oda içerisindeki tadilat biz güvenlik araması yaptıktan sonra başlamış. Arama yaptığımız esnada odada tadilat başlamamıştı. Yaptığımız arama sırasında görüntü kaydı almadık. Herhangi bir fotoğraf çekmedik. Tutanak tutmadık.”

DİĞER İFADELER…

Afyonkarahisar Belediyesi’nde inşaat teknikeri olarak çalışan Hüseyin Kınacıoğlu, 17/04/2024 tarihinde Fen İşleri Müdürü Bahadır Jurna’ın kendisini arayarak yük asansörünün bulunduğu 2. kattaki kapıyı açmasını istediklerini, burada Bahadır beyle birlikte Yüntaş Müdürü Kemal Bey, Başkan Yardımcısı Erkan Ünsal, ellerinde çekmeli çanta bulunan iki şahıs ve Ramazan Önka isimli şahısların bulunduğunu, kendisinin sadece kapıyı açtığını, ne konuşulduğunu duymadığını, bir ara böcek kelimesinin kullanıldığını duyduğunu, aynı gün akşam Bahadır beyin kendisini arayarak başkan makam odasına gideceklerini söylediğini, makam odasında herhangi bir tadilat yapılmadığını, makam odasında bulunan şahısların aynı gün ayrıldıklarını ve tadilatın başladığını, makam odasında neler yaşandığını bilmediğini anlattı.

Mehmet Hicazi Jurnal, Belediyeye bağlı Yüntaş firmasında boya ustası olarak görev yaptığını, Hüseyin Kınacıoğlu’nun tarihini hatırlamadığı bir gün akşam kendisini belediye binasına çağırdığını, başkan makam odasına girdiğinde hatırlamadığı bir Belediye Başkan Yardımcısı, Fen İşleri Müdürü Bahadır bey ve Hüseyin Kınacıoğlu’nun bulunduğunu, kendisine odada tadilat yapılacağı ve alçı panların söküleceğinin söylendiğini, oda içerisinde henüz tadilat yapılmadığını, eşyaların oda içerisinde bulunduğunu, daha sonra eşyaların taşındığını ifade etti.

KÖKSAL HAKKINDA SORUŞTURMA MI BAŞLAYACAK?

Afyonkarahisar Cumhuriyet Başsavcılığı soruşturmanın sonunda şu karara vardı:

“İhbarda bulunan Burcu Köksal’ın; belediyenin başkanlık makamı, özel kalem ve sekreterliğin bulunduğu odalarda ‘böcek’ olarak tabir edilen dinleme cihazları ve gizli kameralar bulunduğu iddialarının gerçek dışı olduğu ve yine (AK Parti İl Başkanı) Hüseyin Menteş hakkındaki isnatlarının gerçeği yansıtmadığı neticesine varılmıştır.

İddiaya konu olayın gerçek olmadığı anlaşıldığından olay ve şüpheli/şüpheliler hakkında kamu adına kovuşturma yapılmasına yer olmadığına, karara süresinde itiraz edilmemesi yada itirazın ret ile sonuçlanması halinde Burcu Köksal  hakkında Suç Uydurma ve İftira suçlarından soruşturma yürütülmek üzere gereğinin takdir ve ifasına, 5320 sayılı Kanunun 16.maddesi uyarınca kararın bir suretinin soruşturmada görev alan kolluk birimine; birer suretinin ise idari olarak gereğinin takdiri için Afyonkarahisar Valiliği ile Afyonkarahisar Belediye Başkanlığı’na gönderilmesine,

Kararın ihbar eden/mağdur vekiline tebliğine, Kararın 02/05/2024 tarihinde bilgi edinme talebi hakkında dilekçe ibraz eden Mehmet Zeybek’e tebliğine,

Söz konusu karara karsı tebliğ tarihinden itibaren yasal süre olan 15 gün içerisinde Afyonkarahisar Sulh Ceza Hakimliği’ne doğrudan veya Cumhuriyet Başsavcılığımız aracılığıyla itiraz edilebileceğine, itirazın reddedilmesi halinde CMK’nun 173/3. maddesi uyarınca itiraz edenin, itiraza ilişkin giderleri ödemeye mahkum edileceğinin ihtarına, CMK’nun 172. ve devamı maddeleri gereğince karar verildi.”KOCATEPE

Editör: Ayben Horzum