ALİMOĞLU’NUN CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’A VERDİĞİ MEKTUP

BAKAN KURUM AFYONKARAHİSAR VİDEOSUNU PAYLAŞTI BAKAN KURUM AFYONKARAHİSAR VİDEOSUNU PAYLAŞTI

Hayırsever işadamı İbrahim Alimoğlu'nun, Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülleri ve Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a takdim ettiği mektup ve albümün içeriği ortaya çıktı

Afyon Kocatepe Üniversitesi Devlet Konservatuvarı’nda kurduğu İbrahim Alimoğlu Müzik Müzesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı Özel Ödülü’ne layık görülen hayırsever işadamı İbrahim Alimoğlu’nun Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’ndeki tören sırasında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a takdim ettiği fotoğraf albümü ve mektubun içeriği merak ediliyordu.

Fotoğraf albümünde işadamı İbrahim Alimoğlu’nun merhum babası Mehmet Alimoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan ile çekilen fotoğraflarının bulunduğu belirtildi. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın merhum Mehmet Alimoğlu’nun fotoğraflarını görmekten mutluluk duyduğu kaydedildi.

Aynı zamanda Ege Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı olan İbrahim Alimoğlu’nun Cumhurbaşkanı Erdoğan’a verdiği mektupta ise madencilik sektörünün talepleri yer aldı.

Alimoğlu’nun mektubunda şu ifadeler aldı:

“2023 yılında 1 trilyon 118 milyar dolara ulaşan Gayri Safi Milli Hasılasıyla (GSMH) dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan ülkemizin 2028 yılı için ortaya koyduğunuz 1,5 trilyon dolarlık büyüklüğe ulaşması için Türk Madencilik Sektörü olarak “Hayatımız Maden” mottosuyla var gücümüzle üretmeye, ihracat yapmaya ve istihdam sağlamaya devam ediyoruz.

Zat-ı Alinizin üzerine basa basa vurguladığınız yerli ve milli üretim kavramlarının vücut bulmuş hali olan Türk madencilik sektörü, coğrafyamızın zenginlikleri olan madenlerimizi ekonomimize kazandırarak Türk ekonomisine yıllık 6,5 milyar dolar ihracat geliri sağlarken, hammadde olarak kullanıldığı sektörlere sağladığı katma değerle yıllık 60 milyar dolarlık bir ekosistemi hayata geçiriyor.

Sayın Cumhurbaşkanım,

Günümüzde bir maden işletmesini faaliyete almak için; 8 Bakanlık, 7 Yasa, 87 Yönetmelik, 8 Tüzük, 16 Uluslararası sözleşme gereğince 24 değişik kurum ve kuruluştan izin almak zorundayız.

Bu izinlerden bir tanesi de orman alanları olup, izin süreçleri kimi zaman 1-2 yıl sürmekte iken 24.09.2024 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Orman Kanununun 16 ıncı Maddesinin Uygulanması Hakkında Yönetmelikle; uluslararası normlara uygun sürdürülebilir hedeflere ulaşılamayacağı, ruhsat güvencesinin ortadan kalkacağı, sektörün yok olma noktasına gelebileceğinden büyük endişe duymaktayız.

Anılan yönetmelik ile hammaddesini madenden temin eden demir-çelik, cam, çimento, seramik sanayileri zor duruma düşecek, tarım, inşaat ve sağlık gibi pek çok sektöre, mermer fabrikalarına ve maden-mermer makine üreticilerine doğrudan olumsuz yansıması olacaktır.

Tüm bu sektörlerde ithalatın artmasından da endişe duymaktayız. Sektörümüzün önünü açan, madencilik ve bağlı sanayi sektörlerinde ihracatın artırılmasını hedefleyen Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı’nın 2025-2027 Yılı Orta Vadeli Programı paralelinde, adı geçen Yönetmelikte gerekli düzenlemelerin yapılması hususunu tensip ve talimatlarınıza arz ederiz.

Saygılarımızla.”