AKÜ’DE, “MESLEĞE HOŞ GELDİN” PROGRAMI
Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü ile Türkiye Makine Mühendisleri Odası Birliği (TMMOB) ortaklığında “Mesleğe Hoş geldin” programı düzenlendi. İbrahim Küçükkurt Konferans Salonunda düzenlenen etkinliğe; AKÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol, AKÜ Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Karabulut, Fen Bilimleri Enstitü Müdürü Prof. Dr. Bekir Yalçın, Türkiye Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Üyeleri, TMMOB Afyonkarahisar Temsilcileri Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte akademik personel ve öğrenciler katıldı.

“ÇÖZÜMLER ÜRETME KONUSUNDA KARARLIYIZ”

AKÜ Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Birincisi Umut Koçak söz aldığı programda, üniversite dönemi boyunca mesleki ve günlük hayatta faydalanabileceği bilgi ve deneyimleri kazandığını belirterek, “Hocalarımız sayesinde teorik bilgileri pratiğe dönüştürme fırsatı bulduk. Gelişen teknolojiyi takip etme, yenilikçi düşünme ve sürdürülebilir çözümler üretme konusunda kararlıyız. Makine mühendisleri camiası olarak toplumumuzun karşılaştığı sorunlara etkili çözümler sunma misyonunu üstleniyoruz.” dedi.

“UMUMA EL ATMAK UMUMU TERK ETMEKTİR”

Programın açış konuşmasını yapan Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Karabulut da AKÜ Teknoloji Fakültesi olarak teorik bilimlerin yanı sıra uygulamalı eğitime de önem verdiklerini bu bağlamda her bölümün kendine ait laboratuvara sahip olduklarını söyledi. Karabulut, “Gelişmekte olan ülkemizin üretime ihtiyacı vardır. Makine mühendisleri öğrencilerinin de bu üretim alanında yer aldığını biliyoruz. Mesai tanzimine bakılınca taşın altına en fazla elini koyan makine mühendisleri olmaktadır. Bir mesleği kendine rehber edinmek gerekir. Makinenin imalat, enerji, montaj gibi birçok bölümleri bulunmaktadır. Bir öğrenci sadece bir alanda uzmanlaşmalıdır. ‘Umuma el atmak umumu terk etmektir’ sözüyle bakarsak her şeyi elde etmek istersek, her şeyi elimizden kaybetmiş oluruz” diye konuştu. Bir bölümde uzmanlaşarak o bölümde ilerlemenin elzem olduğundan bahseden Karabulut, “Mühendisler AR-GE ile uğraşmalıdır. AR-GE’den maksat, yeni şeyleri ortaya çıkarmaktır. Bugün büyük şirketlerin temelinde bu bulunmaktadır. Taklitçilik hiçbir şekilde ilerlemeye sebep olmaz. Mutlaka mühendisin kendisini yenilemesi gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

“MAKİNE MÜHENDİSLİĞİ EN ZOR BÖLÜMLERDENDİR”

AKÜ Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol, Mühendislik Fakültelerinin genellikle 4 yılda bitmediğini fakat okulun uzamasının da öğrencilere deneyim kazandırdığını vurguladı. Erol, “Makine mühendisliği dalı en zor bölümlerdendir. Mühendislik Fakültesinde bilgiye ulaşma, Ar-GE ve diğer konuları hızlı bir şekilde tamamlayıp bulunduğunuz yerde başarılı olabilirsiniz. Bizi diğer mühendislik fakültelerinden ayıran konu uygulamanın daha çok olmasıdır. Büyük üniversitelere karşı Anadolu’da bir üniversiteden mezun olmak sizin için daha avantajlıdır. Mevcut sayı az olduğu için laboratuvar ve imkânlardan yararlanma fırsatınız daha çoktur.” ifadelerini kullandı.

“HAYALLERİNİZE ULAŞMAK İÇİN VAR GÜCÜNÜZLE ÇALIŞIN”

Öğrencilere hayal ve hedeflerini belirleyerek ona ulaşmak için var güçleriyle çalışmaları gerektiği tavsiyesinde bulunan Erol, şöyle konuştu: “İnsanlar sevdikleri alanda uzmanlaşırlar. Bunun için en önemli adımın yüksek lisans olduğunu düşünüyorum. Bu sayede yüksek mühendis oluyorsunuz. İş yerinde 7. dönem aldığınız mesleki eğitim de sizi diğer mühendisliklerden ayırıyor. Ben buna intern mühendislik diyorum. İntern kelimesi bir tıpta bir de teknoloji fakültesinde kullanılmaktadır. Bu bağlamda diğer mühendisliklerden bir tık önde olduğumuzu düşünüyorum. Öğrenciyken bir kulübe üye olun, projelerde yer alın. Mezunken ise sizden beklentimiz bir odaya üye olmanızdır. Orada maddi manevi sıkıntılarınızda, yapacağınız işlerde destek göreceksiniz. Son olarak Teknoloji Fakültemiz TEKNOFEST yarışmalarında, TUBİTAK projelerinde ve hocalarımızın bilimsel alandaki rekabetlerinde yüzde 80’lik bir oranla en yüksek başarıya sahip olduğumuzu belirtmek istiyorum.”

“YABANCI DİL BİLMEK SON DERECE ÖNEMLİ”

Türkiye Makine Mühendisleri Odası Eskişehir Şube Yönetim Kurulu Sekreteri Esra Turan, öğrencilere iyi bir işletmede çalışmak için yabancı dil bilmenin önemli olduğunu belirterek, “Makine Mühendisleri Odası olarak mesleki gelişim sürecinde, iş arama sürecinde, staj konusunda ve yabancı dil öğrenmede her zaman yanınızdayız. Sizlerin ülkenin gelişmiş ülkeler seviyesine ulaşmasında vereceğiniz çabaya bizler de arkanızda durarak katkıda bulunacağız” dedi. Makine Mühendisleri Odası Afyonkarahisar Şubesi Yürütme Kurulu Başkanı Yüksel Mahir Burhan ise “Makine Mühendisleri Odası hem bilimsel teknik anlamda hem de diğer çalışmalarda üyelerinin yanında olmaya devam etmektedir. Kapımız, öğrencilerimize her daim açık olacaktır. Mühendis olmak bilim ve teknoloji ışığında ülkemizin karşılaşabileceği sorunlara farklı açıdan yaklaşarak çözüm üretmektedir. Mühendis olmak üreten ve sanayileşen ülke olma yolunda atılan her adıma öncülük etmektir” diye konuştu. Makine Mühendisleri Odasından Erkan Sütpınar ise hazırlamış olduğu sunum ile bilgi ve deneyimlerini aktardığı konuşmasında şu bilgileri verdi: “Makine Mühendisleri Odası Ülkemizin gelişmesinde katkıda bulunmak amacıyla hizmet vermek için kurulmuştur. Mühendis Odası Afyonkarahisar il temsilciliği olarak Eskişehir Şubesine bağlı bulunmaktayız. 4 bin 65 makine mühendisi üyemiz vardır. Genel merkezimiz Ankara olup 18 şube, 56 il temsilciliği, 41 ilçe temsilciliği, 10 mesleki denetim bürosu ve  bin 500’e ulaşan iş yeri temsilcilikleri ile örgütlenme yapımız bulunmaktadır. Oda üye ilişkilerinde, üyelerimizin bilgi, birikim ve becerilerini geliştirmek, artan bilgi birikimine hızla ulaşma, edinilen deneyimleri paylaşmak ve üretim süreçlerinde değerlendirmek üzere üyelerimizden gelen talepler doğrultusunda, meslek içi eğitim kursları, kongre, kurultay, seminer, sempozyum, konferans, söyleşi düzenlenmekte ve fuarlara katılım sağlanmaktadır.” Program, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayhan Erol ile AKÜ Teknoloji Fakültesi Makine Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Abdurrahman Karabulut’un Türkiye Makine Mühendisleri Odası Üyelerine teşekkür belgelerinin takdimi ile sona erdi.